Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep binlerce yıllık geçmişinde bir çok medeniyetin egemenliğinde kalmış, çok kültürlü bir şehirdir. Bu durum Gaziantep mutfağının zenginleşmesinde en önemli etkendir. Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan damak tadı olmasına neden olmuştur. Antep mutfağında her yemeğin ayrı bir hikayesi vardır. Her bir yemeği ayrı bir incelik ve özen isteyen, hazırlanması titiz çalışma gerektiren Gaziantep mutfağı, emekle, yardımlaşmayla yaşamaya devam etmektedir (URL1).
Mahalle aralarında kadınların bir araya gelip yardımlaşarak kışa hazırlık için oyduğu dolmalıklar, evlerin damlarını süsleyen rengârenk kırmızı, yeşil kuruluklar, tamamen organik ev salçaları için beraber oyulan, çekilen biberler, kavanoz kavanoz kurulan turşular, imece usulü ile yapılan işin yorgunluğunu atmak için yine hep beraber yenilen lahmacunlar bu mutfağın muhabbetle, paylaşma ve yardımlaşmayla yaşadığının göstergesidir. Böyle geniş bir çerçevede baktığımızda Gaziantep; kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen, yemeğin tarladan sofraya gelişine kadar tüm süreçlerini ele alan gastronomi alanının tam karşılığıdır (URL1).
Gaziantep, 2016 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na "Gastronomi" alanında dahil olarak hak ettiği ünvana kavuşmuştur. Yüzlerce çeşit tencere yemeği, kebapları, tescilli baklavası ve belleklerde iz bıraken tüm lezzetleri ile dünyada şehir ismi ile anılan tek mutfak olmayı başarmıştır (URL1).
Kaynakça
URL1: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/emine-gogus-mutfak-muzesi
URL1: https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/gaziantep/gezilecekyer/emine-gogus-mutfak-muzesi
















Yorumlar
Yorum Gönder