Gaziantep Çeyiz Töreni

     Gaziantep Çeyiz Töreni 

    Gaziantep’te çeyiz töreni düğünden birkaç ay önce yapılır. Erkek tarafı ilk olarak erkek evinde toplanır damadın yakın akrabaları ile yemek yenilir. Ardından davul zurna eşliğinde çeyiz törenine katılacak olan misafirler karşılanır ve bu toplanma sürecinde erkek tarafı bir süre kendi kapısında oynar. Tüm misafirler toplandıktan sonra çeyiz kamyonu ile beraber kız tarafına davul zurna eşliğinde gidilir. Kız evinin kapısında yine bir süre erkek tarafı oynar. Daha sonra gelin aşağıya indirilir. Kız evi tarafından damadın kız kardeşine demir bir tabak ve bir kaşık verilir. Davul zurna ile beraber kaşık ve tabakta çalınır. Bir yandan oynanırken bir yandan çeyiz eşyaları kamyona taşınır. Bu sırada ara ara erkekler “yaah” ve “maşallah” sesi ile bağırır hemen ardından maniler söylenir ve kadınlar tarafından zılgıt çalınır. Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra gelin ve damadın yeni evine eşyalar yine davul zurna eşliğinde götürülür ve taşınır. Kız evinden taşımaya kimse gitmez kız evi daha sonra evi yerleştirmek için gider.


    

            Gaziantep'te çeyiz töreni davul zurna eşliğinde ve yöresel kıyafetler ile gerçekştirilir. Tören şeklinde olan çeyiz töreninde damadın kız kardeşleri demir tabak ve kaşık birbirine vurarak ses çıkarırlar. Bu ses çıkarma işlemini demir kültü ile ilişkilendirebiliriz. 


        Yöresel kıyafetleri damadın kız kardeşleri giyer damadın annesi sadece yöresel olarak başına başlık atar. Çeyize katılan davetliler bu bilgileri bildiği için erkek tarafı ailesini tanır. 


Çeyizin gelinin baba evinde alınmadan önceki hali

Çeyizin gelinin baba evinde alınmadan önceki hali


Çeyiz ürünlerinin kamyona yerleştirilmesi

Arabanın sağ tarafına takılan bayrak ve çiçekli süslemeden oluşan direk çeyiz kamyonu olduğu simgeler.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gaziantep' in Yöresel Antep İşi Nakışı

Gaziantep Çeyiz Geleneği ve Çeyiz Töreni